Białko sojowe sprzyja zdrowiu serca, bo pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu LDL

7 maja 2019, 11:59

Białko sojowe pomaga w niewielkim, ale znaczącym stopniu obniżyć poziom złego cholesterolu LDL.



Orzechy włoskie pomagają obniżyć ciśnienie u osób zagrożonych chorobami sercowo-naczyniowymi

2 maja 2019, 09:58

W połączeniu z dietą o zmniejszonej zawartości tłuszczów nasyconych, orzechy włoskie mogą pomóc obniżyć ciśnienie u osób zagrożonych chorobą sercowo-naczyniową.


Dieta roślinna pomaga w leczeniu zapalenia dziąseł

3 kwietnia 2019, 11:53

Przeciwzapalna dieta roślinna pomaga zwalczyć krwawienie związane z zapaleniem dziąseł.


Króliki lubią rośliny z dużą ilością DNA

21 marca 2019, 12:12

Króliki lubią jeść rośliny z dużą ilością DNA (o większym genomie). Bezkręgowce, np. ślimaki, wykazują natomiast odwrotne preferencje.


Dieta uwzględniająca ryby może pomóc w profilaktyce astmy

20 marca 2019, 11:08

Jedzenie ryb może pomóc w zapobieganiu astmie.


Jedzenie grzybów może zapobiegać łagodnym zaburzeniom poznawczym

13 marca 2019, 05:22

U starszych ludzi, którzy zjadają ponad 2 standardowe porcje grzybów tygodniowo, ryzyko wystąpienia łagodnych zaburzeń poznawczych (ang. mild cognitive impairment, MCI) jest nawet o połowę niższe. Porcję zdefiniowano jako 3/4 kubka gotowanych grzybów o średniej wadze 150 g.


Rodzaj nasyconych kwasów tłuszczowych istotny dla ryzyka zawału

7 lutego 2019, 08:35

Ludzie, w których diecie jest stosunkowo mało kwasów palimitynowego i stearynowego - występujących przede wszystkim w mięsie nasyconych kwasów tłuszczowych z liczbą atomów węgla równą bądź większą od 16 - i którzy zamiast tego sięgają białka roślinne, wydają się mniej zagrożeni zawałem serca.


Kwasy omega-3 spowalniają zanik mięśni w okresach unieruchomienia

11 stycznia 2019, 12:47

Suplementacja kwasami omega-3 spowalnia zanik mięśni podczas unieruchomienia.


Nowy sposób konserwowania zdrowych pokarmów za pomocą naturalnych związków

4 stycznia 2019, 11:49

Naturalny przeciwutleniacz występujący w otrębach może znaleźć zastosowanie jako konserwant żywności.


Historia rzadkimi przyprawami pisana

14 grudnia 2018, 05:05

Datowane na 650-800 r n.e. pestki winogron wydają się łączyć Manthai - starożytny lankijski port - ze światem rzymskim.


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy